DE BOERDERIJEN

Boerderij Het Overvelde

De oudst bekende vermelding van een boerderij ongeveer op de plek van de huidige villa is uit 1626. Oorspronkelijke was er een boerderij met een Heerenkamer. Deze werd Het Overvelde of Papeterije genoemd. Het oude boerenhuis is vóór 1852 gesloopt en een eindje verder opnieuw opgebouwd. Het erf ligt binnen de grenzen van de historische buitenplaats, waarvan villa Het Overvelde de kern vormt. De huidige boerderij stamt uit 1898. De laatste  pachter is in 2003 gestorven. Zijn vrouw is in 2013 naar het dorp Diepenveen verhuisd en in het voorjaar van 2014 is het huis in erfpacht verkocht. Het bouwland rond het huis is verpacht.

Boerderij Klein Overvelde

Het is onduidelijk hoe oud de witte boerderij vlak aan de Boxbergerweg is. Hij kwam in 1884 in het bezit van J.J. van Coeverden toen die het landgoed Het Overvelde kocht.  De laatste pachter is overleden in 2016. Zijn vrouw bewoont nog steeds de boerderij.
De gemeente Deventer heeft de boerderij het predicaat  ‘Beschermd Dorpsgezicht’ gegeven.  De gerestaureerde steltenberg (een hooiberg op stelten) is een gemeentelijk monument.

De Wilgerij

In 1601 wordt de Wilgerij(e) al genoemd. In de beschrijving van het Oversticht heet de  boerderij ’t Wilgert. De boerenbedoening is begonnen als katerstede, dat is een niet vererfbare keuterboerderij op overgebleven stukken grond binnen een Marke. Waarschijnlijk vormde de boerderij, samen met boerderij Het Overvelde oorspronkelijk de basis van het landgoed Het Overvelde.
In 1868 werd deWilgerij gekocht door de familie Bleumers van het landgoed De Hoek. In 1931 kocht de N.V. tot Exploitatie van Ankersmit Katoenfabrieken het landgoed De Hoek van Vertholen de Salve de Bruneton die in 1909 eigenaar van De Hoek was geworden. Ankersmit deed het landgoed over aan de AMEV en in 1995 kocht Stichting Landgoed Het Overvelde de Wilgerije van de AMEV, waardoor de boerderij weer terug kwam bij Het Overvelde.
Het huidige huis stamt uit de 19e eeuw en is een Rijksmonument.

De Nieuwenkamp

Boer Lankhorst  van de katerstede ’t Nagele verkocht in 1843 grond aan G.A. van Alphen, spekslager in Deventer. Drieënhalve bunder aan de oostkant van de Boxbergerweg en anderhalve bunder aan de westkant. In 1845 kocht Van Alphen nog wat omliggende grond erbij en bouwde daar het huis de Nieuwenkamp. In 1849 werd er een schuur bijgebouwd.
In 1858 kocht Van Alphen er nog meer grond bij zodat het landgoed De Nieuwenkamp toen achtentwintig hectare groot was. Na het overlijden in 1884 van Van Alphen werd het landgoed te koop aangeboden. J.J. van Coeverden, die net Het Overvelde had gekocht, kocht ook dit landgoed en voegde beide landgoederen bij elkaar tot één landgoed van negenenvijftig hectare.

De schuur bij de boerderij is in 1908 door Van Coeverden uitgebouwd tot woonhuis annex boerderij waar de boerenfamilie naar verhuisde, terwijl het oorspronkelijke huis uitgebouwd werd tot villa en de naam De Randerhof kreeg.

’t Nagel

Het Naegel – ook wel ’t Nagel(e) – was een heel oude boerderij die tussen 1520 en 1578 toebehoord heeft aan het vrouwenklooster van Diepenveen. In 1818, bij een veiling van katersteden, kocht Jan Lankhorst de boerderij. In 1875 verkocht zijn zoon Albert Lankhorst de boerderij aan Gerrit Hulscher. In 1887 werd de boerderij verpacht aan Van ’t Spijker.
In 1913 kocht Eduard van Coeverden  de boerderij. De familie Van ’t Spijker bleef pachter.
De laatste zoon is rond 2003 vertrokken.
De boerderij was in zeer slechte staat en is afgebroken. Op de plaats van de boerderij staat nu en nieuw huis wat dezelfde naam ’t Nagel draagt.